Címlap Rólunk írták Magyar Ízek- Magyar Színek 6. Gasztronómiai és Gyümölcsfesztivál
Magyar Ízek- Magyar Színek 6. Gasztronómiai és Gyümölcsfesztivál
Írta: Administrator   
2010. január 08. péntek, 11:58

Magyar Ízek- Magyar Színek 6. Gasztronómiai és Gyümölcsfesztivál Kozárdi Szüret

Szüret az Almavölgyben

Verőfényes napsütésben, igazi szüreti hangulatban telt Kozárdon szeptember 19. napja. Hosszas előkészületek után reggel 7 óra körül fogadtuk az elsőként érkező kiállítókat. Az előző napi erős szél okozta kisebb károk miatti kezdeti ijedség után hihetetlen gyorsasággal sikerült az ügyes kezű segítőknek megoldaniuk a problémákat.

A Fesztiváltéren 9 óra után már sokasodtak a kézművesek és kiállítók sátrai és már érdeklődő vendégek is érkeztek A messziről idelátogató vendégek közül már sokan előző nap megérkeztek és a környék szálláshelyein töltötték az éjszakát.

A nagyszínpad műsorai Dr. Hajasné Banos Márta polgármester köszöntője után 11 órától megkezdődtek. A Pavane Zászlóforgatók a falu központjából kivezették a vendégeket a megnyitóra, majd térségi hagyományőrzők fellépéseivel alapoztuk meg a jó hangulatot. A Szurdokpüspöki Hagyományőrző Együttes, a Kökényvirág Népdalkör Pásztó-Hasznosról, a tari Kontyvirág Néptáncegyüttes, a palotási gyermek néptánccsoport, valamint a csécsei Hagyományőrzők szórakoztatták a nézőket.

Az ebéd mellé a Bástya Citerazenekar szolgáltatott hangulatos citerazenét. A kulináris élvezeteknek hódolók a Szécsényi Gesztenyéskert, a hollókői Muskátli vendéglő és az Agroservice Kft. jóvoltából megkóstolhatták a méltán híres palócgulyást, bográcsgulyást, vadpörköltet, székelykáposztát, emellett sült hurkával, sült kolbásszal, flekkennel és sztrapacskával is csillapíthatták éhségüket a fesztiválozók.

Miután ízelítőt kaptak a magyar vidék kultúrájából a szíves látogatók a Szüret elengedhetetlen eleme következett, a felvonulás. A felső faluvégről számos beöltözött helybeli, a fellépő hagyományőrzők, a Pavane Zászlóforgatók és sokan mások a kisbíró vezetésével indultak útjukra.

Az Irigy Hónaljmirigy kozárdi kiruccanásának 15 órától lehettünk tanúi. Fergeteges hangulatot teremtettek már jól ismert dalaikkal, amelyhez egyedi ruhatáruk szolgáltatta a mosolygerjesztő kelléket.

Fellépésük után Bulyovszky Anna Junuior Bajnok Díjlovagló bemutatója a kozárdi futballpályára vonzotta a lovas sport szerelmeseit. A Fesztiváltéren eközben már megkezdte műsorát a Musical KvARTett négy fiatal tehetsége, akik musical slágereik mellett a hangulat továbbvitelének kedvéért napjaink slágereiből is előadtak párat.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program meglepetés műsorral kedveskedett a főszervező, a Kozárdért Alapítvány és vendégei számára. A Mikroszkóp Színpad neves művészei, Beregi Péter és Heller Tamás vidám, szórakoztató előadása megmozgatta a rekeszizmokat.

A keleti kultúrát kedvelők számára hastánc-show adott alkalmat önmaguk kipróbálására az egyházasdengelegi társulat jóvoltából, az esti szürkületben igézően csengtek a csillogó kendők lebbenései. A nap zárásaként a szarvasgedei kán-kán csoport bemutatóját tapssal kísérte végig a közönség.

Helyi és térségi termelők, kézművesek, cserhátalji, abaúji és borsod-torna-gömör menti LEADER Csoportok gazdáinak, kézműveseinek és a Szerencsi Bonbon termékeinek kiállítása és vására egész nap sok látogatót vonzott az Almavölgybe. A messze földön híres kozárdi alma-, szilva-, körte-, bodza-, szeder-, kajszi-, cseresznye lekvárokkal, borokkal, gyümölcspálinkákkal, helyi süteményekkel, bokri juh és terényi kecskesajtokkal színesítettük a kínálatot.

A bemutatók között helyet kapott a Rendőrségi sátor is, ahol a fiatalok kipróbálhatták az autóvezető-szimulátort is, az Egészségsátorban ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérésre volt lehetőség. Egész nap közlekedett a faluban a „Mogyi kocsi”, melyen a támogató jóvoltából finom Mogyi mogyoróval vendégelték meg a sétakocsikázókat.

A gyermekek számára a vidámpark jelentette az igazi kikapcsolódást, a légvár igen kedvelt a kicsik körében, önfeledten ugráltak a napsütésben, emellett pedig a Mogyi játszóházban is érdekes foglalkozások várták őket és az idősebb korosztályt is. A pásztói Athéné Alkotókör utazó programja „Athéné Műhelye” címmel kiállítással és vásárral tette színvonalasabbá eseményünket.

A Vadvirág Turisztikai Központ különtermében az érdeklődők még megtekinthetik Nagy Csaba fotókiállítását. A szeptember 19-20-án zajló Kulturális Örökség Napjai program keretében európai szinten számtalan kulturális intézmény, emlékmű, templom nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Kétóránként vezetéssel mutattuk be Kozárd értékeit az érdeklődőknek.

 

Gallériánk

 

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 04. kedd, 12:01
  Joomla templates, domain registration.

Széchényi Terv Plusz Kozárd


TOP PROJEKTEK KOZÁRD

TOP PROJEKTEK KOZÁRDON

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program