Címlap Rólunk írták Mária Út – Kozárd (Nógrád megye)
Mária Út – Kozárd (Nógrád megye)
Írta: Administrator   
2010. január 10. vasárnap, 11:52

Mária Út – Kozárd (Nógrád megye)

 

Cserhát völgyében, a Palóc Út déli kapujában meghúzódó kicsiny település, Kozárd is csatlakozik a kiteljesedő Mária Úthoz.  A falu 2009. elején került bele a Mária út vonalába, amikor Molnár András barátunk Erdőkürtre hívta az érintett települések polgármestereit és a spirituális turizmushoz vonzalmat érző szakembereket, ahol nagy vonalakban az Erdőkürt-Vanyarc-Bér-Buják-Kozárd-Mátraszőlős szakaszról történt megállapodás, amely része a Gödöllő-Máriabesnyőtől Mátraverebély-Szentkútig húzódó útnak. Kozárd már akkor megálló/megállító helyként szerepelt, hiszen van csodálatos Szeplőtelen Fogantatás kápolnája, szoborparkja (fa, kő és bronzszobrok, kopjafa), palóc vendégházai, nívódíjas étterme, sátorverő helye, kulcsos zuhanyozóval, WC-vel. Közben a kozárdi Zöld Pihenő Alapítvány hatalmas sziklát hozott a faluba, amelyet pontosan a bejövő Mária Út vonalába helyeztek el és a Demeter István (Székelyudvarhely) és Koltay László (Püspökhatvan) művészpáros egy csodálatos Mária szobrot alkotott a 7 tonnás sziklából.

Nos, ennek jegyében 2009. augusztus 15-én délelőtt szentmisével egybekötött  ünnepélyes keretek között kerül megszentelésre a Mária szobor és a Mária Út Kozárdon áthaladó szakasza. A szentmisét Varga Lajos Váci Egyházmegyei segédpüspök celebrálja, bírva Dr. Beer Miklós Püspök Úrnak a Mária Útra adott védnöki áldását. Védnöki nyilatkozat a Mária Út számára: Megtekintés. Valamint Jakubinyi György Érsek Úr vállalt védnökséget: Megtekintés.

Közben a helyi és a szomszédos természetjárók és túravezetők Pálinkás Gábor vezetésével és Kasza Viktor kozárdi fiatalember segítségével eljöttek Kozárdra, hogy a Mária Út és a Palóc "piros" útjelzéseket felfessék, és Kozárdra vezessék a zarándokokat. Eközben kijelölték az utat a már tavaly felújított erdei Anna kápolnához, valamint a kozárdi erdőben található andezitbányához. Ezeken az útvonalakon sok szép megállóval posztereken mutatják be a Kozárd körüli élővilágot, a vadvirágokat, védett növényeket, erdei állatokat, a geológiai feltáródásokat. Kiegészítő sétával meglátogathatók a Kozárdi Almavölgy gyümölcsösei, a mangalica farm és a szürke marha család, jó piknikezésre ad helyet a falutól 300-400 m-re levő Kozárdi Tó.

A falu kulturális programokkal, kézműves és helyi termék kiállítással és vásárral várja a nagyboldogasszony napi vendégeket. Arra kérik a közeli és távoli szomszédokat, híveket és természetkedvelőket, hogy augusztus 15-én reggel-délelőtt már 9-10 óra között érkezzenek meg Kozárdra, kövessék a jelölt útvonalat, de ha egyszerűbbnek látják, akkor jöhetnek bátran ma még a kozárdra befutó útvonalakon is.

 

 


Minden kedves érdeklődőt tiszta szívvel és szeretettel várunk!

 Dr. Hajasné Banos Márta

Polgármester

"MÁRIA ÚT" Védjegy - Védjegybejelentési Kérelem

 

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 04. kedd, 11:57
  Joomla templates, domain registration.

Széchényi Terv Plusz Kozárd


TOP PROJEKTEK KOZÁRD

TOP PROJEKTEK KOZÁRDON

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program