Címlap Palóc galéria

HAGYOMÁNYŐRZŐ PALÓC GALÉRIA ÉS KÉZMŰVESHÁZ KOZÁRDON


 

A határon átnyúló együttműködés jegyében 2008 decemberében pályázatot nyújtott be Kozárd Község Önkormányzata a Palóc Út Egyesület tagjaként és a fejlesztési projektben résztvevő partnerként a kozárdi Hagyományőrző Palóc Galéria és Kézművesház kialakítására. A pályázat sikerrel járt és 108 730 euró összegű vissza nem térítendő támogatást nyert az Önkormányzat, mely az összköltséghez 95 százalékban járul hozzá.

A HUSK 2008/01/1.3.1 Turisztikai termékek és vonzerők fejlesztése, desztinációmenedzsment szervezetek és kapcsolódó infrastruktúra felállítása megnevezésű pályázati kiírás célja a határon átnyúló turisztikai fejlesztések támogatása, a partnerség építése volt. A Palóc Út szlovák-magyar közös tematikus útvonal mentén számos helyszínen kerülnek a palóc kultúrát és hagyományokat bemutató galériák, bemutatóhelyek kialakításra, valamint a közös marketingtevékenység fejlesztése mellett új, speciális galériaszekrényeket helyeznek el több helyszínen.

A látogatóknak a jövőben lehetőségük nyílik Kozárdon megismerkedni a Palócföld helyi értékeivel és az Önkormányzat reményei szerint a kézművesek számára is kiemelkedő bemutatkozási lehetőséget nyújtanak a szépen felújított palóc jegyeket őrző parasztházban.

A projekt megvalósítása 2009. szeptember 1-én kezdődött meg, az építési munkálatok 2011 áprilisában fejeződtek be a Jaskó-BAU Kft. kivitelezésében, miután az épület berendezése során Sasvári János festett palóc bútorai, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet textíliái, Pusztainé Borbás Enikő kerámiái mellett számos helyi termék, dísztárgy, régi használati tárgy kapott helyet.

A település vezetése bízik abban, hogy a fejlesztés eredményeként nem csupán értékmegőrzés történik, hanem olyan új turisztikai attrakcióval gazdagodik a falu, mely a Palóc Út részeként sok-sok látogatót vonz majd Kozárdra.

A Galéria napközben 8-16 óra között várja az érdeklődőket, elérhetőségek: Dr. Hajasné Banos Márta polgármester, tel.: +36-30-524-4082, +36-20-365-5758, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , www.kozard.hu

A belépés díjtalan.

 

Hivatalos beszámoló

 

  Joomla templates, domain registration.

Széchényi Terv Plusz Kozárd


TOP PROJEKTEK KOZÁRD

TOP PROJEKTEK KOZÁRDON

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program