Címlap Ismét magyar ízek, magyar színek
Ismét magyar ízekkel, magyar színekkel várták a vendégeket Kozárdra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. szeptember 04. kedd, 09:55

Ismét magyar ízekkel, magyar színekkel várták a vendégeket Kozárdra

Immáron hetedik alkalommal került megrendezésre 2010. szeptember 18-án a Magyar Ízek – Magyar Színek Gasztronómiai és Gyümölcsfesztivál kis településünkön.

Az idei rendezvény is nemzetközi szakmai napokkal társult. A II. Európai LEADER Együttműködési Fórum keretén belül a Faluház Nagytermében a lengyel, észt, szlovák, bulgár és magyar szakemberek közös turisztikai fejlesztési és együttműködési elképzeléseiket vitatták meg. A szakmai programok mellett a vendégek csütörtök este részt vehettek a szécsényi Ferences Templomban egy orgonakoncerten, pénteken este pedig a vacsora után a Bástya Citerazenekar közreműködésével zenés táncház keretén belül élvezhették a magyar zenei ínyencségeket.

A szombati napon 10 órakor kezdődtek meg a hivatalos programok a Faluházban a Pavane Zászlóforgatók hagyományos nyitóbemutatója után. Dr. Hajasné Banos Márta polgármester és Dr. Hajas Pál, a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. képviselőjének köszöntője után kiosztásra kerültek a LEADER rajzverseny díjai. A gyerekek marasztalásához Zsuzsi és Orsi járult hozzá interaktív gyermekműsorral. A kicsik mellett a szülők is szívesen részt vettek a vidám játékban. A térségi hagyományőrző csoportok a falu központjában mutatták be műsorukat. A csécsei Kéknefelejcs Népdalkör őszi dalaival idézte fel a szüret hangulatát, míg a tari Kontyvirág Néptáncegyüttes aratótánccal mutatkozott be. A további programok a Faluházba csábították a vendégeket. 13 órától Poór Péter, Zsuzsi és Orsi fergeteges nosztalgiashow-val örvendeztette meg az idősebbeket, akik a záró műsorszámhoz maguk is csatlakoztak egy „vonatozás” erejéig. A nap fénypontja a szüreti felvonulás volt, amely a falu apraját-nagyját megmozdította. A kisbíró a Faluközpontba érve beszámolt az elmúlt év kozárdi eseményeiről, a Pavane Zászlóforgatók pedig látványos produkcióval zárták a felvonulást. A Karancs OLD Boys Szaxi-Dixi Együttes koncertjét vastapssal jutalmazta a szép számmal összegyűlt közönség. Az esti szüreti bálra hangulatfokozóként a táncshow műsorai szolgáltak. Az egyházasdengelegi Táncoló Talpak tánccsoport hastánccal és afrikai táncokkal, a szarvasgedei táncklub tagjai kán-kánnal és counrty-tánccal, valamint előzenekaruk bemutatkozásával mozgatták meg a vendégeket. Az esti bál vidám hangulata éjjel 3 óráig kitartott.

A kulturális műsorok mellett a falu utcáin kézművesek és helyi termékesek mutatkoztak be termékeikkel. Sült a krumpli lángos, tekeredett a kürtőskalács, hívogatott a finom mátraaljai bor, sajtok és mézeskalácsok. A bulgár és észt vendégek szintén hoztak magukkal bemutatótermékeket. A gasztronómia és a gyümölcsszüret ünnepéről nem hiányozhattak a térségi ínyenc falatok sem. A vanyarci haluska mellett a bográcsokban rotyogott a vadgulyás, székelykáposzta, szürkemarha pörkölt és a palócgulyás. A kozárdi szilva, körte és a Palóc Ízek lekvárkülönlegességek is képviselték a vidék ízeit.

A Faluháznál egész nap Mikuska Istvánné érdekes logikai játékait próbálhatták ki az érdeklődők, akik nem csupán a gyerekek közül kerültek ki.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz csatlakoztak a kozárdi intézmények is, így a Szeplőtelen Fogantatás Kápolna mellett a Harangláb szép új kapuját is megcsodálhatták a vendégek. A falunéző sétához a délutáni kellemes napsütés is kedvet adott a látogatóknak.

Sajnos az elmúlt időszak esőzései miatt néhány kiegészítő program lemaradt, de bízunk benne, hogy az idelátogatók így sem csalódtak, élményekkel gazdagodtak és legközelebb is ellátogatnak Kozárdra!

Galériánkban megtekinthetik a rendezvény fotóit!


Konferencia

Fellépők

Felvonulók

Kiállítók

 

 

Az agroturizmus és vidékfejlesztés sokszínűsége Európában

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 04. kedd, 10:22
  Joomla templates, domain registration.

Széchényi Terv Plusz Kozárd


TOP PROJEKTEK KOZÁRD

TOP PROJEKTEK KOZÁRDON

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program