Címlap Hírek Napelemek gyűjtik a forintokat a kozárdi Faluház tetején
Napelemek gyűjtik a forintokat a kozárdi Faluház tetején

Napelemek gyűjtik a forintokat a kozárdi Faluház tetején

Kozárd Község Önkormányzata 6 396 250 forintos uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében a KEOP-4.2.0/A/11 pályázati kiíráson. Az összesen 7 525 000 forint értékű beruházásnak köszönhetően napelemek gyűjtik a napsugárzás energiáját a közcélok megvalósításához.

A kis cserháti település évtizedes fejlődési pályájának újabb fontos pontjához érkezett, a megújuló energiaforrások felé fordult érdeklődése, kutatva annak felhasználási területeit.

A pályázat benyújtásakor megfogalmazódó elsődleges cél az önkormányzat intézményeinek költséghatékonyabb módon való üzemeltetése volt. Az évről évre növekvő rezsiköltségek, az épület fenntartásának terhei alternatív források felkutatásra sarkalták a település vezetőit. A szép vidéki környezet és a természeti értékek megóvását szem előtt tartva napelemek beszerzését célozta meg a kis falu, uniós támogatási forrás igénybevételével.
Az energiahatékony megoldás alkalmazása mellett nem titkolt szándék volt a példamutatás, a lakossági szemléletformálás fokozása, a környezettudatos gondolkodás erősítése. 2012-ben, a pályázati lehetőségek alapján remélik, hogy más közösségi, vállalkozási és lakossági napenergiás projektek is indulnak majd.

A fejlesztés eredményeként 20 napelem-panel termeli a villamos energiát a kozárdi Faluház tetőszerkezetére erősítve. A 40 négyzetméternyi felületen 5759 kWh energia termelődik évente, mely visszatáplálásra kerül az ÉMÁSZ hálózatába, így az Önkormányzat megállapodás alapján csökkentett összegű áramszámlát kap. A 10 éves gyártói garancia biztosítékot jelent a hosszú távú felhasználhatóságra, a szabványoknak való megfelelés lehetővé teszi az előállított energia szabályos felhasználását. A kozárdi mintaprojekt keretében jó szakmai kapcsolat jött létre a napelemes rendszer szállítójával és az érintett villamosenergia szolgáltatóval, amely előrevetíti, hogy az újabb helyi projektek kevesebb bürokráciával és gyorsabban lesznek megvalósíthatók.

  Joomla templates, domain registration.

TOP Csapadékvízelvezetés

TOP--2.1.3-15-NG1–2015-00015 "Kozárd - Fő űt, Damjanich utca vízelvezetése"

TOP Cserhátalján-Faluszélén

TOP-1.2.1-16-NG1-2017-00007 "Cserhátalján-Faluszélén Integrált Turisztikai Projekt"

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program

Helyi Identitás és Kohézió

TOP-5.3.1-16-NG1 – A helyi identitás és kohézió erősítése a Zagyva mentén