Címlap Hírek Napelemek gyűjtik a forintokat a kozárdi Faluház tetején
Napelemek gyűjtik a forintokat a kozárdi Faluház tetején

Napelemek gyűjtik a forintokat a kozárdi Faluház tetején

Kozárd Község Önkormányzata 6 396 250 forintos uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében a KEOP-4.2.0/A/11 pályázati kiíráson. Az összesen 7 525 000 forint értékű beruházásnak köszönhetően napelemek gyűjtik a napsugárzás energiáját a közcélok megvalósításához.

A kis cserháti település évtizedes fejlődési pályájának újabb fontos pontjához érkezett, a megújuló energiaforrások felé fordult érdeklődése, kutatva annak felhasználási területeit.

A pályázat benyújtásakor megfogalmazódó elsődleges cél az önkormányzat intézményeinek költséghatékonyabb módon való üzemeltetése volt. Az évről évre növekvő rezsiköltségek, az épület fenntartásának terhei alternatív források felkutatásra sarkalták a település vezetőit. A szép vidéki környezet és a természeti értékek megóvását szem előtt tartva napelemek beszerzését célozta meg a kis falu, uniós támogatási forrás igénybevételével.
Az energiahatékony megoldás alkalmazása mellett nem titkolt szándék volt a példamutatás, a lakossági szemléletformálás fokozása, a környezettudatos gondolkodás erősítése. 2012-ben, a pályázati lehetőségek alapján remélik, hogy más közösségi, vállalkozási és lakossági napenergiás projektek is indulnak majd.

A fejlesztés eredményeként 20 napelem-panel termeli a villamos energiát a kozárdi Faluház tetőszerkezetére erősítve. A 40 négyzetméternyi felületen 5759 kWh energia termelődik évente, mely visszatáplálásra kerül az ÉMÁSZ hálózatába, így az Önkormányzat megállapodás alapján csökkentett összegű áramszámlát kap. A 10 éves gyártói garancia biztosítékot jelent a hosszú távú felhasználhatóságra, a szabványoknak való megfelelés lehetővé teszi az előállított energia szabályos felhasználását. A kozárdi mintaprojekt keretében jó szakmai kapcsolat jött létre a napelemes rendszer szállítójával és az érintett villamosenergia szolgáltatóval, amely előrevetíti, hogy az újabb helyi projektek kevesebb bürokráciával és gyorsabban lesznek megvalósíthatók.

  Joomla templates, domain registration.

Széchényi Terv Plusz Kozárd


TOP PROJEKTEK KOZÁRD

TOP PROJEKTEK KOZÁRDON

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program