Címlap Palócföldi Népi Iparművészek Egyesület
Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete PDF Nyomtatás E-mail

 

 

Alkotótábor Tarnamérán


A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 10 csipkeverő diákja, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete által szervezett, a NTP-MKÖ-15-0010 „Csipkeverés” pályázati projekt utolsó elemeként háromnapos alkotótáborban vett részt. Az alkotótábor Tarnamérán valósult meg. A csipkeverés mellett a „kismesterek” megtekintették a Rendőrmúzeumot, szemrevételezték a több mint 130 országból összegyűjtött öltözék, egyenruha paszományait, díszítő, kiegészítő elemeit. Mód és lehetőség adódott szabadidőben strandolásra, valamint közösségépítő, népi játékok tanulására, szórakozásra. A szakmai műhelymunkát Magulya Miklósné és Vajda Béláné irányította. A szabadidős tevékenységeket Törökné Petró Mária szervezte, vezette. A program megvalósításában részt vett a Nemzeti Művelődési Intézet által delegált munkatársunk, Oláh Mónika is.

Török János - projektvezető


tarnamera

___________________________________________________________________


„XI. Nemzetközi Csipkekonferencia és Kiállítás Palócföldön”

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete által rendezett Csipkekonferenciának, immáron harmadik alkalommal adott otthont Kozárd, 2016.június 2-től 5-ig.

Hazánk csipkekészítői mellett a szlovákiai Rozsnyó és Érsekújvár, a horvátországi Lepoglava, a lengyelországi Istebna, Krakkó és Bobova, valamint a finnországi Rauma alkotói vettek részt az eseményen.

A találkozó résztvevői szakmai előadásokat, beszámolókat hallhattak és három kiállítást is megtekinthettek, melyek a következők voltak:

 • Devecsei Gáborné: „Mesterségünk jövője - a jövőmesterei” – Pásztói Múzeum Fogadóépülete
 • A „Cérna varázsa” csipkeverő krakkói csoport: „Visszatérés a hagyományokhoz” – Kubinyi Ferenc Múzeum, Szécsény

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola csipkeverő szakkörének diákjai bemutatót tartottak.

 • Devecsei Gáborné: „Mivel készül a vert csipke? - Nemzetek eszközei” – Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, Kozárd

/A kiállítás megtekinthető 2016. szeptember 30-ig/

A 4 napos program, a nemzeti kegyhelyünkre, Mátraverebély-Szentkútra szervezett kirándulással zárult.

A rendezvény támogatói:

 • Kozárdért Alapítvány
  www.kozard.hu
 • Nemzeti Kulturális Alap
  www.nka.hu
 • Népművészeti Egyesületek Szövetsége
  www.nesz.hu
 • Szerencsejáték Service Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
  www.szerencsejatek.hu

Oláh Mónika
Közösségi munkás

 

 

______________________________________________________

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete

 

2002-ben alakult Egyesületünk kiállításokat, továbbképzéseket, tartottunk bemutató foglalkozásokat, vezettünk alkotó gyermekfoglalkozásokat.

Programjaink célja a palóc népi kismesterségek, a népművészeti és kézműves értékek megőrzése, átörökítése. Összefogni a vidék, kistérség társadalmának népművészettel foglalkozó mestereit. Ennek érdekében együttműködési megállapodás dolgoztunk ki a szlovákiai Füleken székelő Pro Futuro Polgári Társulás Motolla Kézműves Körének tagjaival. A Motolla kézművesei kérték tagfelvételüket, ezáltal teljes jogú tagjai lettek az egyesületünknek, így az együttműködési megállapodás egyben már tagság is lett. Célunk még a fiatal, tartósan munkanélküli, alacsony képzettségű csoportoknak a kismesterségek elsajátításának lehetőségét biztosítani.

Kapcsolatrendszerünk széleskörű, tagjai vagyunk a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, számos civil szervezettel, oktatási intézménnyel, van együttműködési megállapodásunk, nemzetközi szinten is jelentős ismertségünk, határon túli tagsággal és partnerségi megállapodásokkal is rendelkezünk.

 

www.palocfoldi.hu

 

 

 

  Joomla templates, domain registration.

Széchényi Terv Plusz Kozárd


TOP PROJEKTEK KOZÁRD

TOP PROJEKTEK KOZÁRDON

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program